БО «ХБФ «Парус» — 10 років!!!

Для людини — це перші кроки у доросле життя, початок шляху.
Для організації — це ціла епоха.
Сьогодні, 10 червня 2020 року, БО «Харківський благодійний фонд «Парус» виповнилося 10 років.
10 років плідної роботи, 10 років приємних зустрічей і миттєвостей.
Щоб краще описати нашу роботу, ми повинні відповісти на 3 запитання.
• Хто ми і чим займаємося?
• Чому наша робота важлива?
• А чи є в нас успіхи?
Отже, про нас.
З 2010 року наша організація почала реалізовувати діяльність з медико-соціального та психологічного супроводу клієнтів замісної підтримуючої терапії, була розвинена діяльність зі зменшення шкоди серед споживачів ін’єкційних наркотиків та їх партнерів, в тому числі на базі відділів пробації (ці напрями успішно діють і на сьогодні). Заходи щодо зниження шкоди також включають інтегровані послуги з раннього виявлення ВІЛ, вірусних гепатитів, туберкульозу, ведення випадків у зв’язку з ВІЛ-позитивним статусом, виїзди мобільної амбулаторії (щоденно близько 25 людей отримують послуги на базі МА), оптимізоване виявлення випадків ВІЛ серед партнерів ЛВНІ, супровід ЗПТ – всі ці напрями за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я» дозволяють надати комплексну допомогу і зменшити розповсюдження ВІЛ, ВГ, ТБ.
Коротко про початок: в 2010 році розпочав роботу напрям по роботі з ув’язненими: за два роки була розвинена діяльність з профілактики ВІЛ та інших інфекцій в шести виправних колоніях Харківської області, у двох з яких впроваджувався компонент з догляду та підтримки ЛЖВ засуджених. Протягом 2014-2015 років у виправних колоніях Харківського регіону за нашою допомогою впроваджений механізм профілактики, раннього виявлення, супроводу лікування туберкульозу у хворих ув’язнених після звільнення (за підтримки USAID).
Важливим компонентом в роботі нашої організації, є робота з молоддю. Ця робота ведеться як у Харкові так і в невеликих містах Харківської області.
З початку 2016 року працює профілактичний підлітковий центр «Семиэтажка» (за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я»). Програма центру спрямована на формування здорових практик поведінки підлітків, а також збереження здоров’я підлітка в цілому. Програма зменшення шкоди для підлітків – це попередження переходу до більш небезпечних практик поведінки та мотивація до більш здорового способу життя. Кожен підліток, який потребує нашої допомоги також може цікаво та корисно провести час у центрі.
На сьогодні, географія діяльності БО «ХБФ «Парус» — територія Харківської області та міста Харків (понад 30 населених пунктів Харківської області в 17 районних центрах області та в місті Харків).
За підтримки Державної установи «Центр громадського здоров’я» діє ключовий напрям: «Послуги з профілактики ВІЛ серед групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ (ЛВНІ — люди, які вживають наркотики ін’єкційно) у Харківській області». Важливо відмітити: протягом року понад 12 тисяч ЛВНІ отримують ці життєво-важливі послуги! Серед досягнень високий рівень партнерства з іншими НУО Харківського регіону, що працюють в контексті профілактики ВІЛ серед груп ризику: у складі діяльності БО «ХБФ «Парус» дві партнерські організації також роблять свій внесок у реалізацію цього важливого напряму.
Діяльність організації представлена та бере участь в роботі Національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; в Громадській раді при Північно-Східному міжрегіональному управлінні з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції, в Координаційній раді з питань ВІЛ/СНІДу при обласній державній адміністрації, Координаційній раді з питань реалізації державної політики щодо попередження наркоманії при Харківській міській раді, тощо. Плідно співпрацюємо з органами місцевої влади та державними інституціями щодо сталого розвитку напрямів. Маємо регулярну взаємодію з ГУНП в Харківський області, проводимо спільні профілактичні акції та тренінги для працівників поліції за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я».
Наразі розпочинаємо діяльність за новим напрямом при співпраці з Філія ДУ «Центр пробації» в Харківській області: протидія торгівлі людьми (за підтримки Міжнародної організації з міграції).
Отже, на теперішній час, БО «ХБФ «Парус» — це організація, яка має досвід плідної роботи, більше 50 досвідчених фахівців та спрямовує свої зусилля на вирішення гострих соціальних питань. Плануємо надалі збільшувати сталість існуючих напрямів та розвивати нові.
Основна наша ціль — це підтримка здоров’я та благополуччя членів суспільства, з особливою увагою до підлітків, молоді та жінок.
В карантині або без: завжди на передовій!
Кожна людина, яка потребує нашої допомоги не залишиться сам на сам зі своєю проблемою: звертайтеся за допомогою!!!